Choď na obsah Choď na menu
 


Naša ponuka

Ľudové piesne

 

Pri rôznych rodinných i spoločenských udalostiach sa môžeme predstaviť krásnymi ľudovými piesňami. Máme pripravených viac vstupov.V prestávkach sa vám predstaví mladý kúzelník.

 

  Odobierka a začepčenie nevesty

 

Zvyčajne sa o polnoci koná začepčenie  nevesty a pokladá sa to za vyvrcholenie svadby. Touto hodinou mladomanželia ukončia deň, ktorý začínali ako slobodní a do nového dňa už vstupujú viazaní manželskou zmluvou /sobášom/.

Aby to aj navonok bolo vidieť, predstavoval to akt snímania symbolov slobodných (u nevesty je to vienok a u ženícha pierko ), ktorý sa u nevesty nahrádzal čepcom a u ženícha klobúkom.

Aby tento akt vyznel slávnostne, vznikali rôzne scénky spojené s piesňami a hovoreným slovom vo veršoch. Pôsobí to krásne, slávnostne a zároveň dojímavo. Naši predkovia si vedeli vymyslieť rôzne varianty tohto aktu. Každá oblasť, ba každá dedina mala jeho svojské prevedenie.

 

Pochovávanie basy

Fašiangy, Turice, Veľká noc ide ......

 

Obdobie od Troch kráľov do Popolcovej stredy nazývame fašiangy. V tomto období sa organizujú plesy, svadby, zabíjačky – prevláda veselá zábava. Posledné dni pred popolcovou stredou chodili mladí po dedine v sprievode, preoblečení v rôznych maskách: cigánka, žobrák, drotár, kominár, masky zvierat a mnoho iných. Ich úlohou bolo zabaviť ostatných občanov obce. V ruke držali ražeň, na ktorý im ľudia napichovali slaninu, klobásu, dávali im peniaze, pohostili ich.

Typickým fašiangovým jedlom boli šišky. Na konci fašiangov sa pochovala basa a nastalo obdobie 40 – dňového pôstu. Pochovávanie basy je ľudová hra zobrazujúca skutočný pohreb. Hlavnými postavami sú kňaz, miništranti a plačky ( smútiaci pozostalí).

 

Dožinky

 Kedysi sezónni robotníci chodili zarábať po celom Slovensku, v lete do žatvy. Po skončení žatvy urobili dievky veniec z klasov obilia a zaniesli ho gazdovi a pritom spievali:

 

"Gazda náš, gazda náš, dajže nám oldomáš, dajže nám ho z lásky, zbierali sme klásky, dajže nám ho smele, žali sme vesele. Už sme nažali žitka zeleného, ešte sme nepili vínka červeného."

 

Dožinkový veniec mohol mať rôznu formu, bol posvätený svätenou vodou a zavesil sa do komory.Ozdobou venca boli klásky, kvety a farebné stuhy.Gazda všetkých pozval na dožinkovú hostinu - oldomáš.

 

  Vianočný koncert - "Vianoce s Črpákmi"

Do ligotavej atmosféry Vianoc sa pomaly vkráda tajomstvo, Božie tajomstvo. Skús si otvoriť srdce, ticho počúvať a svoje myšlienky zamieriť smerom, kde sa odohráva príbeh, ktorý nikdy nekončí. Je to príbeh večnej lásky. V chladnej maštali si k prsiam túli Mária maličké dieťatko. Celé nebesia spievajú tichú, sladkú melódiu lásky, všetky chóry oslavujú Boha na nebesiach. V tento tajomný vianočný čas, kedy zastal čas na našej zemi, vtedy, keď Boh vo veľkej láske svojho srdca poslal medzi nás Lásku, svojho syna, poslal nám Vianoce.....

Vždy vo vianočnom čase sa predstavíme s vianočným koncertom. Spievame vianočné piesne a koledy, sprevádzané hovoreným slovom.

 

Vinobranie

"Víno je krásny a ušľachtilý nápoj, ktorý treba pomaly a so záujmom vychutnávať."

Vinohradnícke remeslo je odpradávna súčasťou ľudskej histórie a kultúry. Vyšľachtiť vinnú révu, dopestovať zlatisté, či rubínovo-červené bobule hrozna a urobiť z nich dobré víno je skutočné umenie, ktoré ľudia stáročia rozvíjajú.

Ktosi raz povedal: " V každom víne prebýva malý anjel, ktorý po vypití vína neumiera, ale sa dostáva medzi nespočetné množstvo drobných chvíľ a anjelov žijúcich v človeku."

 

 

 

V prípade záujmu nás kontaktujte tu >>>